Hoe werkt een zonnepaneel

De energiekosten rijzen de pan uit. Niet enkel huiseigenaren kampen met de stijgende energieprijzen, maar ook steeds meer bedrijven krijgen het steeds lastiger om hun hoofd boven water te houden. In de toekomst is de kans aanwezig dat de prijzen nog meer stijgen. Is er dan nog wel een toekomst?

Jazeker! Inmiddels zijn er (gelukkig) goedkopere alternatieven op de markt gekomen, waarbij je alsnog voorzien wordt van energie. Dit is mogelijk door het gebruik van pv-systemen, ook wel zonnepanelen genoemd. De werking van zonnepanelen is enorm interessant. Wil jij meer weten over de zonnepanelen en de voordelen? Lees snel verder.

Stap 1: De zonnepanelen vangen zonlicht op

Het gehele proces begint bij de zonnepanelen zelf. De zonnecellen zijn in staat om het zonlicht, gedurende de dag, op te vangen. Dit licht wordt geabsorbeerd, waardoor de elektronen in het paneel in beweging komen. Deze bewegingen zorgen voor een spanning, waardoor er zonne-energie wordt opgewekt. Deze energie is in de vorm van gelijkstroom.

Stap 2: De omvormer

Helaas is gelijkstroom nog niet bruikbaar in de hedendaagse woningen. Om de energie wel te kunnen gebruiken, zal de stroom omgezet moeten worden in wisselstroom. Dit is mogelijk door middel van de omvormer. Op die manier kun jij de stroom ook gebruiken voor jouw huishoudelijke apparaten!

Stap 3: De meterkast

Vanaf de omvormer loopt er een kabel richting de meterkast. Voor de techneuten: deze kabel zal worden aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Deze installatie wordt uitgevoerd door experts. 

Stap 4: Geniet van jouw eigen stroom!

Lees tip:  Wat moet je weten over een bestelautoverzekering afsluiten?

That’s it! Zo snel kan energie opgewekt en vervoerd worden! Vanaf heden ben jij in staat om jouw eigen opgewekte energie te gebruiken in huis. In veel gevallen kan ruim 80% van de energiebehoeften gedekt worden door de zonnepanelen. Hierdoor hoef je veel minder energie bij te kopen, waardoor je ook een stuk minder afhankelijk bent van de stijgende energieprijzen. Dat is nog eens fijn!

Verdere voordelen van zonnepanelen

Wist jij ook dat..

  • Zonnepanelen op een geheel duurzame wijze energie produceren?
  • Zonnepanelen voor 96% recyclebaar zijn?
  • Je geen vergunning nodig hebt voor zonnepanelen?
  • Inmiddels vrijwel alle daken geschikt zijn voor zonnepanelen?
  • Zonnepanelen ook de waarde van jouw woning verhogen?
  • Je de btw op de zonnepanelen terug kunt vragen bij de Belastingdienst?

Die pv-sector kan dus voor een hoop voordelen zorgen! Wanneer laat jij een zonnepanelen installatie plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *