Wat moet je weten over een bestelautoverzekering afsluiten?

Heel wat mensen maken op een bepaald ogenblik de keuze om een bestelauto te kopen. Net zoals voor andere soorten auto’s geldt ook hiervoor dat je een speciale verzekering moet afsluiten. De zogenaamde WA-verzekering is de enige bestelautoverzekering die door de Nederlandse wetgeving wordt verplicht. Je kan ervoor kiezen om gewoon dit exemplaar af te sluiten, maar je zou ook nog kunnen kiezen voor één van de meer uitgebreide verzekeringen. Ben jij ook benieuwd naar alles waar je rekening mee moet houden met betrekking tot het aanvragen van de best mogelijke verzekering voor jouw bestelauto? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Waarvoor ga je de bestelauto gebruiken?

Het afsluiten van een bestelautoverzekering die perfect aansluit op je verwachtingen kan je eigenlijk pas doen wanneer je grondig rekening houdt met de aard van het gebruik. Het is namelijk zo dat bestelauto’s in de praktijk in verschillende situaties kunnen worden ingezet. Het is bijvoorbeeld mogelijk om ze te gebruiken voor werk gerelateerde ritten, maar ze kunnen ook gewoon als privé voertuig worden gebruikt. Dit maakt een wezenlijk verschil, niet in het minst omdat het soort bestelautoverzekering die je zal moeten afsluiten net even anders zal zijn.

Voordat je overgaat tot het afsluiten van een bestelautoverzekering moet je dan ook altijd even aan jezelf de vraag stellen in welke situaties je bestelwagen zal worden ingezet. Is dat louter en alleen voor zakelijke ritten? Dan weet je dat je een zakelijke bestelautoverzekering moet aanvragen. Ben je echter hoofdzakelijk van plan om er private ritten mee uit te voeren? Dan zal een persoonlijke verzekering de optie zijn waarvoor je zal willen kiezen.

Lees tip:  Hoe organiseer je je belangrijke spullen als je op reis gaat?

Wat valt er allemaal precies onder zakelijk gebruik?

Zoals reeds aangegeven is het mogelijk om een bestelauto op verschillende manieren te gaan gebruiken. We maken hierbij een onderscheid tussen in eerste instantie de standaard bestelautoverzekering voor particulieren en anderzijds de verzekering voor zakelijk gebruik. Er zijn tal van verschillende zaken die onder het zakelijk gebruik vallen. Denk hierbij onder meer aan:

  • Koeriersdiensten;
  • Het vervoeren van goederen;
  • Betaald personenvervoer;
  • Rijscholen die mensen rijopleidingen geven;
  • Een garage of een leasingbedrijf;

Een niet onbelangrijk voordeel waar je op kan rekenen bij het afsluiten van een bestelautoverzekering met een zakelijk karakter is terug te vinden in het feit dat je deze kan inbrengen in het bedrijf als kost. Niet alleen zou je op deze manier de (eventuele) BTW kunnen recupereren, daarnaast kan je de kost ook in mindering brengen van je eventueel te betalen belastingen. Dit maakt een zakelijke bestelautoverzekering eigenlijk extra interessant.

Hoe kan je een bestelautoverzekering afsluiten?

Voor de bestelautoverzekering geldt dat je ze op drie verschillende manieren kan afsluiten. Hiermee is ze vergelijkbaar met de gewone standaard autoverzekering. Wat betekent dit nu concreet? In eerste instantie dat alleen de WA-verzekering over een wettelijk verplicht karakter beschikt. Elke bestelauto die in het verkeer wordt gebracht dient hoe dan ook over deze verzekering te beschikken. Ze is verantwoordelijk voor het indekken van de schade die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om een bestelautoverzekering af te sluiten die over meer uitgebreide polisvoorwaarden beschikt. Het kan daarbij dan concreet gaan om:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;
Lees tip:  Een autoverzekering zonder check afsluiten, kan dat?

Het afsluiten van één van deze twee bestelautoverzekeringen zorgt ervoor dat je niet langer uitsluitend kan rekenen op een dekking van schade die je met jouw bestelauto aanbrengt aan derden. In plaats daarvan ben je ook verzekerd tegen bepaalde vormen van eigen schade. Let wel, wil je graag hebben dat ook de schade die ontstaat aan jouw bestelauto wanneer je een ongeval hebt veroorzaakt wordt verzekerd? Dan zal je er met zekerheid voor moeten kiezen om een all risk bestelautoverzekering af te sluiten. Let wel, de kosten voor deze verzekering liggen vrij hoog.

Hoe verzeker je jezelf van een voordelige bestelautoverzekering?

Last but not least, hoe kan je nu precies jezelf verzekeren van een echt goedkope bestelautoverzekering? Dat is mogelijk op verschillende manieren. Onderzoeken die door de jaren heen werden uitgevoerd hebben niet zelden aangetoond dat het merendeel van de verzekeringnemers uiteindelijk kiezen voor het afsluiten van een te dure autoverzekering. Dat is vervelend, want de verzekeringspremie die dus eigenlijk te duur is betaal je niet één keer, maar wel op periodieke basis. Wil jij voorkomen dat jij een verzekering voor je bestelauto afsluit tegen een absolute premiumprijs? Hou dan zeker rekening met de onderstaande aandachtspunten!

1.) Voer altijd een objectieve vergelijking uit!

We hebben de belangrijkste tip voor een voordelige bestelautoverzekering afsluiten helemaal bovenaan dit lijstje geplaatst. Wil je er namelijk graag zeker van zijn dat je kan rekenen op de scherpst mogelijke prijs voor je bestelautoverzekering? Dan kan je er niet omheen om een objectieve vergelijking uit te voeren. Dit niet in het minst omdat het aanbod op de markt tegenwoordig echt ongelofelijk groot is. Veel mensen zijn zich slechts bewust van een fractie van de mogelijke bestelautoverzekeringen wat ervoor zorgt dat ze geen correcte keuze kunnen maken.

Lees tip:  Hoe kan je het beste leren voor je theorie-examen?

Voor het uitvoeren van een objectieve vergelijking zijn er verschillende mogelijkheden die je kan benutten. Het wordt in principe vooral aangeraden om te kiezen om gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Op deze manier zal je kunnen vaststellen dat je direct een objectief beeld zal krijgen van hetgeen de markt allemaal voor jou in petto heeft. Het uitvoeren van een vergelijking op de website van een verzekeraar kan ook, maar is veelal een stuk minder objectief.

2.) Let op het eigen risico van je bestelautoverzekering

Het bestaan van het zogenaamde eigen risico wordt door veel mensen beschouwd als iets bijzonder vervelends. Toch is dat eigenlijk niet correct. Sterker nog, ondanks het feit dat we er vaak niet bij stilstaan is het bestaan van dit eigen risico er net voor verantwoordelijk dat de kosten voor onder meer de bestelauto verzekeren sterk binnen de perken kunnen worden gehouden. Het standaard eigen risico wordt in de praktijk steevast bepaald door de verzekeraar, maar het is mogelijk om deze nog aan te passen aan de wensen van de verzekeringnemer. Het spreekt echter voor zich dat dit slechts mogelijk is binnen bepaalde grenzen. Toch kan het eigen risico van de bestelautoverzekering er zeker en vast voor zorgen dat je de hoogte van de premie kan beperken. Ook dit is dan ook beslist een interessante bespaartip die meer dan de moeite waard is om te overwegen.

1 reactie

  1. Heel handig artikel! Ik ben er nooit zo handig in om zelf uit te zoeken welke autoverzekering het beste bij me past namelijk. Ik gebruik hier eigenlijk meestal een vergelijkingssite voor.

    Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *