Welke auto onderdelen kan ik eenvoudig zelf vervangen?

Wanneer je een auto rijdt is het enorm belangrijk om deze goed te onderhouden. Juiste onderhoud zorgt ervoor dat je auto lekker blijft rijden, de beste prestaties levert en veilig is en blijft. Daarnaast zorg je er met goed onderhoud ook voor dat je auto geen onnodige schade oploopt. Bij goed onderhoud hoort ook het tijdig vervangen van bepaalde onderdelen. In sommige gevallen kan dat vervelend genoeg wel eens in de papieren lopen. Daarom is het goed om kritisch te kijken welke auto onderdelen je zelf zou kunnen vervangen, hiermee kan je namelijk flink wat kosten besparen. In deze blog gaan we je meer vertellen over het zelf vervangen van auto onderdelen. 

Zelf je onderdelen gaan vervangen

Dat een auto duur is, hoeven we je vast niet uit te leggen. Na de aanschaf van de auto blijven er nog bijkomende kosten komen en onderhoud is hier een vervelende kostenpost van. Om de kosten hiervan nog enigszins te drukken kun je zelf onderdelen kopen en vervangen. Wanneer je zelf de onderdelen koopt bij een webshop bespaar je een hoop geld doordat er verschillende tussenschakels zijn weggehaald. Na de aanschaf van onderdelen is het tijd voor de volgende stap, de montage ervan. Afhankelijk van je kennis, kundigheid, tijd en de materialen en hulpmiddelen kun je vele onderdelen prima zelf vervangen. 

De afweging om zelf onderdelen te vervangen

Het is goed om voordat je aan de slag gaat met het vervangen van je onderdelen een afweging te maken. Begin met kijken of je over de benodigde capaciteiten beschikt om zelf aan de slag te gaan, daarna is het belangrijk om een afweging te maken tussen kwaliteit, prijs en tijd. Wanneer je zelf de reparatie zal gaan uitvoeren zal het je wel wat extra tijd gaan kosten, maar deze afweging ligt helemaal bij jezelf. 

Lees tip:  Rijinstructeur worden doe je zo

Welke onderdelen kan ik zelf vervangen?

Welke onderdelen je zelf kunt vervangen is van een aantal dingen afhankelijk. Een van de belangrijkste hierbij is de technische kennis die je hebt en welke materialen tot je beschikking hebt. Toch zijn er wel een aantal onderdelen die eigenlijk bij iedere auto wel door iedereen vervangen kunnen worden. 

  • Verlichting, hier kan je vaak makkelijk bij en met een beetje kennis is het al eenvoudig te vervangen.
  • Ruitenwisser, hiervoor hoef je eigenlijk alleen maar de oude ruitenwisser eraf te te trekken en de nieuwe er weer op schuiven.
  • Lak en carrosserie, afhankelijk van de schade en de grootte van de plek kun je hier zelf mee aan de slag gaan. Kleine deukjes of krasjes kun je prima zelf vervangen.
  • Banden, het vervangen van je banden is geen ingewikkelde klus. Alleen bij moderne auto’s zitten er vaak elektronische sensoren in voor luchtdruk controle dus hier moet je wel goed op letten.
  • Olie, het vervangen van de olie is geen enkel probleem, zorg er alleen voor dat je de juiste olie hebt.

Zojuist zijn de eenvoudigere onderdelen genoemd die je zelf kan vervangen, wanneer je net wat meer kennis hebt kunnen onderstaande onderdelen ook eenvoudig vervangen worden.

  • Remonderdelen en schokdempers, bij oudere auto’s is dit helemaal geen moeilijke klus om zelf te vervangen. Bij moderne auto’s is het een wat meer gecompliceerde klus. Het is in ieder geval altijd belangrijk om dit zorgvuldig uit te voeren omdat het essentiële onderdelen zijn voor de verkeersveiligheid.
  • Accu, wanneer je een standaard accu in je auto hebt liggen kun je deze ook gemakkelijk zelf vervangen. Wanneer je een start-stop systeem wordt, is dit wel een wat complexere klus. 
  • Bougies, het voordeel van het vervangen van de bougies is dat deze makkelijk te vinden en te bereiken zijn. Hierdoor is het relatief eenvoudig om deze te vervangen. Let hierbij wel goed op dat je geen motor schade aanricht.
  • Oliefilter vervangen, om dit onderdeel te vervangen is het voornamelijk belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. Verder is het geen hele ingewikkelde klus namelijk.
Lees tip:  Hoe bespaar je tijd en geld met een tankpas?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *