Met de opkomst van de elektrische auto wordt ook de laadpaal toegevoegd als ‘meubelstuk’ aan de openbare ruimte. Het is de stroomvervanger van de benzinepomp en je kunt op twee manieren ’tanken’: AC (gewoon laden) en DC (snel laden). Heb je al een eigen laadpaal thuis? Dan heb je vast een AC-lader. En tap je stroom onderweg, bijvoorbeeld bij laadpalen langs de snelweg? Dan ben je aan het snel laden. Dat gaat meer dan vijf keer zo snel als gewoon laden. De accu vult zich dan in ongeveer drie kwartier.
Openbare en privé laadpalen
Een laadpaal is niet overal gelijk. Je hebt standaard of slimme. Die werken zonder een pas: Plug & Charge, dus. Sommige zijn daadwerkelijk palen en andere laadmogelijkheden hangen bijvoorbeeld als een box aan de muur. Bij een publieke laadpaal kan je in de rij komen staan; bij een privé laadpaal op eigen terrein ben je altijd de eerste.
AC en DC in laadpalen
Een accu, het hart van je elektrische auto, slaat alleen gelijkstroom op, dus DC. Stroom die uit je stopcontacten van je woning komt, is altijd wisselstroom, dus AC. Een privé laadpaal is een AC-lader, een openbare laadpaal heel vaak een DC-lader. Om je autoaccu bij een AC-lader op te laden heb je daarom een tussenstuk nodig die AC naar DC omzet, een zogenaamde omvormer. Die zit in de stekker van accu’s. De omvormer zet de wisselstroom om naar gelijkstroom zodat het daarna in de accu kan worden opgeslagen. Juist dat omvormen vreet tijd. Daarom gaat voltanken met de DC-lader ook een stuk sneller want daar hoeft geen omvormer bij aan te pas te komen. Wat is het laadverschil?
• Opladen met AC-lader: 2 tot 8 uur
• Opladen met DC-lader: 30 tot 60 minuten
De auto aan de laadpaal zetten
Er verandert wel iets als je van benzine tanken naar elektrisch laden overstapt. Ineens moet je zoeken naar oplaadpunten, naar laadpalen. En je dient rekening te houden met oplaadtijd. Benzine tanken gaat in een paar minuten. Stroom ’tanken’ duurt sowieso veel langer, zelfs met snel laden. Thuis je auto opladen terwijl je die hebt geparkeerd is natuurlijk het mooist. Dan hoef je niet te wachten. Je hebt het volgende nodig om stroom te kunnen tappen:
• Elektrische auto
• Oplaadpaal
• Oplaadkabel
• Oplaadpas (niet nodig bij een privé oplaadpaal)
Parkeer bij de paal en check of de lampjes groen zijn. Bij rood is er storing en kun je geen stroom afnemen. Kan het wel, dan gaat de stekker van je oplaadkabel zowel in de auto als in de paal en beweeg je je pasje voor de aangegeven plek. De kabel gaat vergrendelen en de laadpaallichtjes gaan over op blauw. Eenmaal klaar met laden kan de kabel ontgrendeld en dat doe je ook weer met je laad pas. Over de oplaadkabel: het is handig om een lange oplaadkabel bij je te hebben. Soms staat er een auto geparkeerd op de laadplek en moet je vanaf een vak daarachter gaan laden.
Kosten van laadpalen
Voor niks gaat de zon op. Andere energie zoals stroom brengt kosten met zich mee. Met een eigen laadpaal thuis ben je goedkoper uit dan bij publieke laadpalen. Die hebben namelijk een starttarief. Heb je een abonnement waarvoor je thuis bijvoorbeeld € 0,44 per kWh betaalt? Stel dat je 60 km voort kan op een volle accu van 12kWh. Dan betaal je per gereden kilometer € 0,08.
Ben je op zoek naar een ander soort laadpaal? Dan kan wallbox laadpaal wat voor je zijn!
Laat een reactie achter